Er det viktig å finne ut nøyaktig hva som gir deg skuldersmerter?

Skulder/overarm
Skulder/overarm (Illustrasjon: (Foto: Decade3D, CSP)

De fleste av oss har hatt vondt i skulderen og automatisk prøvd å unngå det som gjør vondt for en periode til det roer seg. Noen trenger en kur med betennelsesdempende og andre blir bedre av generell trening, kanskje kombinert med sykmelding. Men dette er i mange tilfeller ikke nok. Siden det er en rekke mulige årsaker som krever forskjellig tilnærming, er det naturlig å finne ut mere for å tilpasse behandlingen bedre .

Skader
Ved plutselige smertefulle hendelser, fall og andre kraftigere skader bør skulderen undersøkes raskt for å utelukke brudd eller større skader. Det gjelder spesielt hvis smertene var kraftige med en gang, ved bankende nattsmerter og hvis det er umulig å bruke skulderen.

Smerter oppå skulderen
Smerter som kjennes oppå skulderen kommer oftest fra det lille skulderleddet (AC-leddet), fra bukende skiver eller låsninger  i nakke/brystrygg, fra muskulaturen og noen ganger fra den store slimposen i skulderen. Leddene og slimposen blir ofte raskest bedre med avlastning, kortisoninjeksjoner og noen ganger hyaluronsyreinjeksjon som smøring til slutt ved slitasje i leddet. Vond muskulatur trenger ofte å bli brukt mens skivebukninger i ryggsøylen trenger variert aktivitet, forebygging og kanskje mobilisering eller manipulasjoner.

Smerter på sidene av skulderen
Smerter som kjennes lengre ned på yttersiden og til dels foran/bak de ytre deler av skulderen, har også mange årsaker. Det kan skyldes problemer med en bevegelig struktur som sykdom i vanligvis en eller flere av de fire viktigste senene/senefestene. Da er problemet ofte verst når du bruker en av disse senene/musklene. Smertene kan også skyldes en ikke-bevegelig struktur som den store slimposen (bursaen) eller det store skulderleddet (GH-leddet). Da er det ofte verst når andre beveger skulderen for deg. Injeksjoner er oftest mest effektivt i leddet/slimposen mens målrettet og riktig trening kombinert med trykkbølger ofte er det beste for senene i første omgang.

Totalt sett dreier det seg 20-30 ulike tilstander som gir smerte i skulderen. Siden mange av disse tilstandene trenger forskjellig behandling for effektiv bedring og fordi noen av tilstandene må henvises til andre sykehusspesialister, anser vi det som viktig med presis diagnostikk. Det kan våre behandlere og klinikker over hele landet hjelpe deg med.

Se også mere informasjon på NHI.no.